Meet our Connectors: Raluca Surdu, Matematica optimismului și curajul de a crește în fiecare zi

Ikigai. Raison d’etre. Meaning. Lagom. În orice limba ar fi rostite, duc către teoria fericirii și bazarea acțiunilor tale pe sensul care te împlinește.

Pentru Raluca Surdu, Financial Controller în echipa Connection, filosofiei Ikigai i se adaugă câțiva piloni personali: curajul și capacitatea de a se adapta. De înteles, așadar, de ce este considerată “optimistul incurabil”, deși lucrează aici de mai puțin de un an (octombrie 2023).

Iar dacă cităm și descrierea pe care și-o face ea însăși, totul devine și mai clar: „O combinație de trăsături și preferințe”, spune ea: „seriozitate și glume, muncă și distracție, ambiție și relaxare.”

Și totuși, de unde atâta optimism când, se știe, oamenii din financiar au o ancorare puternică în matematică, în date concrete, în fapte?

 Pasiuni și preocupari principale: ECONOMY RELATED

Detalii despre profesionistul Raluca Surdu? Lucrează de mai bine de 15 ani cu cifrele, în companii din România unde a câștigat un nivel ridicat de expertiză.

Preocupările ei?

Legate de inflație: ratele inflației și impactul acestora asupra economiilor, politicilor băncilor centrale și comportamentul consumatorilor.

Legate de Inovații Fintech: progrese în tehnologia financiară, servicii bancare digitale, sisteme de plată și servicii digitale financiare.

Legate de Mergers & Acquisitions (M&A), respectiv trenduri în consolidarea corporativă și parteneriate strategice.

Însă rolul ei în echipa CC este extins, căci are o profundă înțelegere a faptului că matematica este o resursă care îi ajută pe oameni să crească sănătos, să planifice, să estimeze și să prevină riscuri, să aleagă cele mai bune soluții pentru a menține echilibrul în business și a contribui la tot ce definește semnul + (plus).

„Dincolo și adiacent funcției oficiale din semnătura mailului, cred că sunt omul care motivează o echipă și ține moralul ridicat. Încerc să păstrez relevantă funcția de expert, ca să fiu o resursă valoroasă pentru ceilalți membri. Vin cu soluții/idei noi pentru rezolvarea problemelor și ajut colegii să se simtă înțeleși și apreciați, oferind sprijin emoțional atunci când au nevoie”, povestește Raluca. 

Tech? Întotdeauna, dar cu moderație

Despre industrie crede că personajul care simbolizează perfect conceptul de digitalizare este faimoasa Hatsune Miku, un idol virtual creat prin software, ce reprezintă cel mai bine intersecția dintre tehnologie și divertisment.

Deși, ca orice om din industria IT, apreciază pe deplin toate virtuțile tehnologiei, Raluca are înțelepciunea necesară pentru a o utiliza cu moderație.

La nivel personal, nu folosesc tehnologia în mod excesiv, ci la un nivel standard: internet și smartphone. O utilizez în mod selectiv acolo unde știu că îmi poate oferi confort și mobilitate, cum ar fi aplicațiile de tip ridesharing, orientare în spațiu prin Google Maps, și acces la internet pentru studiu și divertisment.”

Tema IT pentru dezbatere publică: blockchain și criptomonede

Faptul că empatia este un cuvânt-cheie în cazul Ralucăi o dovedește și tema pe care ar propune-o ca subiect de dezbatere publică. Aceasta își are rădăcinile în tehnologie, se manifestă în digital, dar perspectiva se referă la publicul mai larg interesat de subiect, la legislația și educația care îi poate proteja pe oameni. Raluca este convinsă că, mai mult decât un debate în industrie pe o temă specifică, ar fi de ajutor o dezbatere publică, adresată unei audiențe mai largi.

Și iată și motivele principale invocate de colega noastră apropo de subiect:

  1. Siguranță și protecție: criptomonedele și tranzacțiile bazate pe blockchain sunt susceptibile la fraude, phishing și alte riscuri de securitate. Cunoașterea modului în care funcționează aceste tehnologii ajută indivizii să-și protejeze datele personale și să evite capcane online.
  2. Înțelegerea tehnologiilor: criptomonedele și tranzacțiile bazate pe blockchain sunt inovații care transformă multiple industrii, inclusiv finanțele și securitatea cibernetică. Informarea publicului despre cum funcționează aceste active și despre riscurile și recompensele asociate cu acest tip de investiții este mai mult decât necesară.
  3. Reglementările și legislația referitoare la acestea, în acest moment, sunt minimale și sunt în continuă schimbare. O cunoaștere de bază ajută publicul să aibă o înțelegere fundamentală pentru a participa activ la deciziile relevante.

Nou în IT? Chill, este în regulă să nu ai un plan bine stabilit.

În ceea ce privește carierele în IT ale debutanților, Raluca nu crede că planificarea impecabilă ar fi o condiție a succesului. „Este în regulă să nu ai un plan bine stabilit, mai ales când ești tânăr și nu ești sigur ce obiective să îți trasezi. Acestea le descoperi pe parcurs.

În schimb, ajută foarte tare să ai o deschidere continuă și să îți dai voie să experimentezi, pentru a-ți găsi drumul potrivit.

Fii mereu curios și dispus să înveți. Nu te teme de provocări și nici să accepți sarcini noi. Fiecare proiect este o oportunitate de a te îmbunătăți și mai ales de a descoperi ceea ce ți-ar plăcea să faci pe termen lung și ce nu. Pentru că în domeniul tehnologiei schimbările sunt o constantă, fii flexibil și gata să te adaptezi la noi cerințe.

Aceste lucruri sunt convinsă că le-ai mai auzit și la un moment dat pot suna banal. Însă importanța și relevanța lor nu sunt neglijabile doar pentru că fac parte din sfera common knowledge.
Nu le subestima, căci pot face diferența în viața ta de zi cu zi, iar creșterea asta înseamnă: evoluție în fiecare zi.

Dacă ați găsit lucruri interesante de citit în seria MeetOurConnectors, ne bucurăm și o reluăm în 2025, când vă invităm la un nou sezon de astfel de întâlniri cu oamenii faini din echipa CC și cu cei care ni se vor alătura între timp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *