În orice echipă este o persoană care preferă să tacă, să asculte, să extragă informații pe care apoi să le pună în practică, fără să stea prea mult la discuții. În cazul nostru, acesta este Ionuț Stănescu, care, în aproape două decenii de când face parte din echipă, a ascultat, a evoluat, a contribuit la formarea de noi talente în domeniul IT, a livrat soluții complexe și a pus cărămidă peste cărămidă la creșterea Connections. În acest moment, el deține rolul de AI expert & Data Scientist.
Ionuț este curios, așa că mereu explorează tehnologii și soluții noi, se adaptează, iar astfel reușește să țină pasul cu schimbările din industrie și dă dovadă de perseverență. Această perseverență „mă menține în cursă, chiar și atunci când întâmpin provocări”, spune el. Atât în IT, cât și la probele sportive – spunem noi – fiindcă Ionuț este un sportiv dedicat, participând la concursuri și triatloane. Profund captivat și angajat în ritmul accelerat de dezvoltare al domeniului Big Data și al Inteligenței Artificiale, Ionuț face tot posibilul să țină pasul.
„Acest sector emergent, cu potențialul său de a revoluționa diferite industrii și aspecte ale vieții noastre, a reușit să stârnească un interes intens și o pasiune profundă din partea mea. Sunt entuziasmat să mă aprofundez în acest domeniu și să contribui la inovația care se desfășoară în acest moment”.
Din 2007, când încă se afla pe băncile facultății, și până în prezent, Ionuț a făcut parte din echipa Connections. În toți acești ani a fost implicat în numeroase proiecte și a fost cel care a ascultat, a asimilat informații, iar apoi le-a pus în practică.
„Am devenit parte a echipei Connections în 2007, încă din perioada studiilor universitare. De atunci, am avut o evoluție continuă, lucrând în proiecte inovatoare și învățând mult de la colegi, profesioniști, clienți și diverse proiecte. Mereu mi-au asumat responsabilitatea deciziilor tehnice, am stabilit direcția de urmat și am acționat în mod proactiv sau reactiv – în funcție de situație – pentru a elimina eventuale obstacole. Cu acest mod de lucru am participat la dezvoltarea și livrarea de soluții complexe, am contribuit la formarea noilor talente în domeniul IT și sper că am jucat un rol important în ascensiunea Connections”.
Despre digitalizare și fizică
După 17 ani în care a extras lecții valoroase din fiecare acțiune, în care mereu a abordat orice proiect și orice situație dintr-o perspectivă orientată spre viitor, Ionuț a înțeleles pe deplin ceea ce înseamnă digitalizarea și o vede ca pe un… element al fizicii, mai exact, lumina.
„Asemenea luminii, digitalizarea poate ajunge în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, aducând claritate, eliminând barierele informaționale și aducând cunoaștere. Lumina are un comportament dual, comportându-se atât ca undă electromagnetică, cât și ca pachete de energie (fotoni). În mod similar, digitalizarea are și ea un comportament dual. Ea poate fi atât un instrument de dezvoltare și învățare, cât și un mediu pentru distracție și relaxare. De asemenea, lumina este compusă din multe culori, fiecare cu propria sa lungime de undă. În mod similar, digitalizarea este compusă din multe elemente diferite – date, software, hardware, rețele, oameni, cunostiinte – toate lucrând împreună pentru a crea un sistem complex. Digitalizarea, la fel ca lumina, în esență este bună, însă poate fi folosite și cu rea intenție. De exemplu, în cazul luminii, radiațiile ultraviolete pot cauza arsuri solare și alte probleme de sănătate), și digitalizarea, în esența sa, este un lucru bun. Digitalizarea pe de altă parte poate fi folosită cazul atacurilor cibernetice sau al încălcării intimității. Ambele sunt extrem de adaptabile: în timp ce una se adaptează mediului înconjurător, cealaltă se ajustează la noi tehnologii și tendințe, depășind obstacolele și avansând mereu și ambele transmit extrem de rapid informațiile! Și, nu în ultimul rând, ambele ne sunt atât de necesare! Așa cum lumea fizică are nevoie de lumină pentru a funcționa, lumea modernă are nevoie de digitalizare. Fără ea, multe dintre activitățile noastre zilnice, cum ar fi comunicarea, lucrul, învățarea și divertismentul, ar fi mult mai dificile, dacă nu chiar imposibile.”
Mesaj pentru un IT-ist debutant
Învăță să asculți și să evaluezi opiniile prin propriul tău filtru, fii curios și nu îți fie frică să iei decizii. Eșecurile fac parte din proces, dar recunoașterea lor te va îndrepta în direcția corectă.