Mult înainte de a intra în lumea cifrelor și a situațiilor contabile de care se ocupă în echipa Connections, dar și după aceea, unul dintre colegii noștri a fost, atenție!, fotbalist! Și nu chiar amator, căci fotbalul este integrat în stilul lui de viață: l-a practicat încă din copilărie și a ajuns să joace alături de profesioniști.
Contabil by day, jucător de fotbal by ADN, Ștefan de la Contabilitate, așa cum îl alintăm, este sportiv mereu, doar că practică fotbalul doar în timpul liber.
Când e la Connections, driblează printre cifre și documente contabile, iar în timpul liber aleargă după minge, fentează și șutează la poartă, pe terenul de fotbal. Iar asta i-a antrenat capacitatea de a juca în echipă, limpezimea minții și i-a adus o istorie personală marcată de performanțe și de experiențe inedite, pe care puțini dintre noi au ocazia să le parcurgă.
Dragostea pentru fotbal, moștenită în familie
Pentru Ștefan, fotbalul este atât o pasiune, cât și o moștenire de familie. O modalitate prin care păstrează vie amintirea serilor petrecute cu bunicul său, urmărind meciuri cu sufletul la gură.
„Am descoperit fotbalul uitându-mă la un meci împreună cu bunicul meu. Îmi amintesc că era un meci Steaua – FC Baia Mare. Bunicul, fiind din Baia Mare, ținea cu echipa orașului, însă eu am început să simpatizez cu Steaua, care a câștigat meciul cu 7-0. De atunci, jocul de fotbal m-a fascinat, iar unul dintre jucătorii care m-au inspirat a fost Marius Lăcătuș, care înscria cel puțin un gol pe meci la acea vreme.”
Ulterior, a început să se joace cu mingea ori de câte ori ieșea din casă. S-a împrietenit cu vecinii, copii mai mari, și a intrat în echipa lor. Desigur, din această poziție nu avea luxul de a alege postul pe care să joace, însă nu conta. Era bucuros că poate să joace, că poate simți adrenalina și să facă parte dintr-o echipă cu care iese pe teren.
De la mingea bătută pe terenul de joacă, la liga profesioniștilor
A urmărit meciurile echipei preferate la televizor, a jucat cu prietenii, apoi cu colegii, a insistat și a devenit tot mai bun. Apoi au început să se deschidă ușile spre performanță: a fost selectat în prima sa echipă de fotbal, Temerarii. Ulterior, a fost cooptat la I.M.G.B. – echipa Întreprinderii de Mașini Grele București.
„La I.M.G.B. am jucat la juniori în campionatul municipal, care avea 13 echipe. Am reușit să devenim campioni municipali. Am învățat să joc pe postul de fundaș dreapta, iar apoi am evoluat pe extrema dreaptă și chiar ca vârf.”
Toate drumurile duc la… fotbal
După ce a simțit gustul victoriei, a făcut o pauză de la fotbalul de performanță și s-a orientat către un liceu teoretic, unde învățătura și examenele au ocupat locul principal.
Însă, în 2006, drumul său s-a intersectat din nou cu fotbalul: a fost selectat să participe la o emisiune la Prima TV unde participanții s-au antrenat timp de trei luni ca adevărați jucători profesioniști, sub îndrumarea antrenorilor Jean Vlădoiu și Alexandru Andrași. La final, au avut parte de un meci oficial, cu o echipă de profesioniști din România, chiar echipa națională, formată din jucători retrași din activitatea competițională.
„Pregătirea a fost intensă în acele trei luni, dar am avut la dispoziție toate condițiile necesare: echipamente de antrenament și de joc, baza sportivă de la Mogoșoaia a Naționalei de Fotbal, terenuri, sală de sport, meciuri amicale cu juniorii Naționalei României, un meci inedit cu echipa deținuților din Penitenciarul Rahova, un alt meci cu echipa de fete campioană a României, cantonament la munte la Fundățica, interviuri, apariții în reviste. Am avut chiar și un imn compus de Voltaj și un psiholog la echipă, exact ca într-o echipă profesionistă.”
Au fost invitați, apoi, la un turneu pe plajă, unde au participat multe echipe cunoscute precum Steaua, Dinamo, FC Argeș și echipa artiștilor din România. Acolo a avut șansa de a juca alături de fotbaliști cunoscuți precum Belodedici, Bogdan Mara, Stângaciu, Mateuț, Prodan, Stoica, Jean Vlădoiu, Pițurcă, Constantinovic și mulți alții.
Experiențe care și-au pus amprenta asupra disciplinei, spiritului de echipă, capacității de a învăța continuu pentru a deveni tot mai bun.
Performanța “la minge”, când e vorba de matematică sau sport
Practicarea unui sport ani la rând nu rămâne fără „repercusiuni”, spune Ștefan. Este într-o formă fizică excelentă și a învățat ce înseamnă munca în echipă, cum să se bazeze pe ceilalți și să îi pună, la rândul său, în valoare – și ne bucurăm să vedem acest lucru zi de zi în echipa Connections.
„Fotbalul mi-a oferit încredere în mine, contribuind la o stare de sănătate fizică și mentală mai bună și fiind, de asemenea, o modalitate excelentă de relaxare. Cred că fotbalul contribuie și la o minte mai limpede, mai ales dacă îți dedici timp și studiului. În perioadele de studiu intens sau de examene, meciurile de fotbal de seară au fost mereu reconfortante și o modalitate de a mă destinde.”
Cu toate că a lăsat deoparte povestea stadioanelor întregi care îl aclamă, fotbalul continuă să facă parte din viața lui: joacă cu prietenii săptămânal câte un meci de fotbal, iar ori de câte ori are ocazia, este în tribune și scandează pentru echipa favorită, FCSB sau pentru Echipa Națională a României. Ocazional, urmărește și alte echipe aflate în formă, pentru că îi place să vadă jucători talentați în acțiune. O pasiune care și-a găsit forma de a merge mai departe în fiecare etapă a vieții lui și care ne arată că o pasiune autentică are întotdeauna locul potrivit în viața noastră.
Sfaturi pentru jucătorii de fotbal “wanna be”
⚽ Joacă din plăcere și bucură-te de acest sport!
⚽ Antrenează-te constant și profită de orice ocazie de a intra pe teren, căci fotbalul modern pune accent pe pregătirea fizică și pe jocul tactic.
⚽ Antrenorul și modelele din sport sunt foarte importante pentru evoluție. Astăzi există numeroase meciuri care pot fi urmărite pentru a învăța, iar internetul este plin de scheme, tactici și driblinguri. Stai în preajma celor mai experimentați, de la care poți învăța mereu.
⚽ Pentru a continua să joci la un nivel înalt chiar și la vârste mai înaintate, este esențial să fii sănătos. Asta înseamnă să te ferești de accidentări, să adopți o alimentație sănătoasă, să te odihnești suficient și să eviți obiceiurile care nu sunt compatibile cu sportul – cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de alte substanțe dăunătoare.