Alex Vîlcea: Succesul nu depinde de o lovitură perfectă sau de o singură decizie bună
Își strânge racheta și se concentrează. Fiecare serviciu este calculat, bazat pe precizie și instinct. Fiecare lovitură necesită echilibru și sincronizare, la fel cum fiecare decizie de business trebuie să fie bine gândită și orientată către obiectiv.
Eșecurile pe teren seamănă adesea cu provocările din afaceri – dificile, dar fundamentale pentru evoluție. Ambele domenii cer adaptabilitate, învățare și reziliență. Atât în tenis, cât și în business, este nevoie de răbdare, gândire strategică și capacitatea de a te adapta rapid.
Alexandru Vîlcea este un Connector, se ocupă de business development, iar unul dintre hobby-urile sale preferate este tenisul.
Este o activitate care nu doar că mă menține în formă fizică, dar îmi oferă și un prilej excelent de a mă relaxa și de a mă deconecta de la rutina zilnică. Am descoperit tenisul în urmă cu câțiva ani, când un prieten m-a invitat la un meci amical. Ceea ce m-a atras inițial la acest sport a fost combinația dintre strategie, viteză și rezistența necesară pentru a juca bine, dar și plăcerea de a petrece timp în aer liber.
Practică, răbdare, perseverență
La început, tenisul era doar o curiozitate, o oportunitate de a învăța ceva nou. Cu fiecare antrenament, însă, a descoperit plăcerea jocului și a perfecționării tehnicilor – de la serviciu la forehand. În timp, și-a dat seama că tenisul și business-ul au multe în comun: ambele cer strategie, atenție la detalii și dorința de a evolua constant. Nu a fost ușor să integreze această pasiune în viața de zi cu zi, dar, prin dedicare reușește să-și organizeze timpul în așa fel încât să se poată antrena de cel puțin două ori pe săptămână. Și, desigur, a început să urmărească cu multă atenție meciurile de tenis profesionist, pentru a învăța noi strategii și tehnici pe care să le aplice în jocul său. Progresul a venit treptat și s-a văzut mai ales în primele meciuri câștigate. Însă, victoria pe teren, nu este legată de o lovitură perfectă sau o singură decizie bună, ci de nenumărate momente de practică, răbdare și perseverență. Iar drumul de la a învăța să țină racheta în mână până la a câștiga în două seturi a fost unul cu provocări de multe ori.
Nu a fost întotdeauna ușor. Una dintre cele mai mari provocări a fost să învăț să rămân calm și concentrat în timpul meciurilor, mai ales atunci când eram în dezavantaj. Pentru a depăși aceste dificultăți, am lucrat constant la controlul emoțiilor și la dezvoltarea unui mental puternic, ceea ce mi-a permis să rămân focusat și să îmi îmbunătățesc jocul.
Învingător sau nu, provocarea te stimulează
În momentul în care practicăm un sport ca hobby, avem parte de numeroase beneficii, atât pe plan fizic, cât și psihic și emoțional. Suntem mai rezistenți, mai flexibili, mai sănătoși, mai puțin stresați și mai disciplinați. Avem, în general, o stare de spirit mult mai bună și claritate mintală. Astfel, toate orele pe care Alex le-a petrecut pe terenul de tenis, nu au rămas „nepedepsite”.
Nu pot să nu observ câte beneficii mi-a adus tenisul. În primul rând, m-a ajutat să mă mențin într-o formă fizică excelentă, contribuind la o mai bună condiție cardiovasculară și la tonifierea musculaturii. În plus, a devenit o sursă importantă de relaxare și deconectare, oferindu-mi momente prețioase de evadare din cotidian. Din punct de vedere mental, tenisul m-a învățat să fiu mai disciplinat, mai răbdător și mai strategic, abilități care mi-au fost de folos și în alte aspecte ale vieții mele.
La sfârșitul meciului, câștigător sau învins, provocarea este cea care îl stimulează pe Alex. Fie că este pe teren sau își ia „haina” de business developer, este vorba despre depășirea limitelor și rafinarea abilităților cu fiecare ocazie.
Sfat pentru cei care doresc să joace tenis
Aveți răbdare cu voi înșivă.
Tenisul este un sport tehnic, iar stăpânirea acestuia necesită timp și practică. De asemenea, este esențial să investiți într-un echipament de calitate, în special în pantofi potriviți, pentru a preveni accidentările.
Începeți cu lecții de bază.
Fie cu un antrenor, fie cu prieteni care au experiență, și nu ezitați să cereți sfaturi sau să exersați cât mai mult posibil.
Bucurați-vă de joc.
Nu vă lăsați descurajați de dificultăți. Tenisul este un sport care poate aduce mari satisfacții, dacă îi acordați timpul și dedicarea necesară.