BeyondWork: Despre frumusețea lucrurilor mărunte

Ana Chirion: Fotografia, sursă de inspirație și echilibru personal

Unii oameni percep viața într-o paletă simplificată de alb și negru, în timp ce alții o privesc printr-un spectru vibrant de culori. Dar există și cei care nu se opresc doar la culori, ci observă fiecare nuanță subtilă.

Ana Chirion face parte din această categorie rară de persoane care nu doar că percep diferențele fine între culori aparent identice pentru alții, ci le explorează, le surprinde și le imortalizează prin fotografie. Ana Chirion are 27 de ani, este zodia Taur, ocupă în cadrul echipei Connections rolul de Business Analyst, o poziție care necesită atenție la detalii, precizie și o gândire analitică.

Însă, dincolo de cifre, date și procese de afaceri, Ana și-a descoperit o nouă pasiune: fotografia.

Acest hobby nu este întâmplător, ci o extensie a abilității sale de a găsi frumusețea în detalii care par nesemnificative.

Am descoperit fotografia în urmă cu mai mulți ani, chiar în perioada liceului, când obișnuiam să pozez pentru diferite cunoștințe care erau la fel de pasionate de fotografie ca mine. De la pozat la prima fotografie a fost doar un pas. Îmi amintesc și acum: era un apus superb, aproape magic, pe care nu am putut să nu îl surprind, pentru a rămâne ca amintire. Fiecare apus este unic pentru mine și de aceea încerc să-l admir și fotografiez zilnic.

Analiza business-ului și a frumuseții cotidiene

În activitatea ei de zi cu zi, Ana analizează date complexe, creează rapoarte și propune soluții inovatoare pentru îmbunătățirea proceselor de afaceri. Munca ei este importantă pentru echipa Connections, căci Ana trebuie să observe tipare și să descopere detalii care pot părea invizibile pentru alții, dar care sunt esențiale pentru atingerea unor standarde înalte de execuție.

Atunci când vreau să fotografiez un peisaj, o clădire, un animal sau un apus, mă asigur întotdeauna că lumina naturală este favorabilă, așa că prefer să fotografiez dimineața sau târziu după-amiaza. Deoarece nu dețin încă un aparat foto, folosesc camera telefonului meu mobil. Maximizez setările implicite ale telefonului, cum ar fi modul HDR, 4K, focalizarea manuală și expunerea. De asemenea, folosesc modul portret, modul nocturn și panorama. Unul dintre avantajele folosirii camerei telefonului este că sunt mereu pregătită să surprind momentele pe care nu aș vrea să le ratez. Fotografia cu telefonul mobil implică și diverse provocări cu care m-am confruntat de-a lungul timpului: camerele telefoanelor au senzori mai mici decât camerele DSLR, ceea ce poate limita uneori calitatea imaginii. O altă provocare a fost dimensiunea ecranului, care este mică și îmi limitează vizualizarea detaliilor fine.

Atenția la astfel de detalii face ca ochiul din spatele camerei să fie mai important, de multe ori, decât aparatul în sine, iar Ana a învățat să folosescă diferite instrumente de editare, precum Lightroom sau Photoshop.

Își dorește să devină tot mai bună în arta fotografiei, motiv pentru care urmărește tutoriale video, din care învață noi tehnici de fotografiere, iar standardele și le crește urmărind alți fotografi din comunitatile sociale.

Din punct de vedere al inspirației, orice poate fi un subiect bun de fotografiat pentru Ana: de la o oază de frumusețe descoperită într-o excursie, la momente inedite din cadrul unor evenimente sau zâmbetele prietenilor într-o seară în care au ieșit în oraș.

Fotografiile mă ajută să păstrez momentele speciale din viața mea și locurile frumoase pe care le-am vizitat până acum. Datorită contului de Instagram, unde postez fotografiile realizate de mine, am întâlnit și alți fotografi amatori, povestește Ana.

Pentru ea, fotografia este o activitate relaxantă și o ajută de asemenea să își antreneze atenția la detalii și capacitatea de a se adapta și mobiliza rapid la diferite condiții.

Între responsabilitățile sale profesionale și momentele de creativitate artistică, ea reușește să îmbine armonios logica cu emoția, confirmând că un hobby bine ales poate avea un impact pozitiv asupra stării de bine. Iar fotografia devine nu doar o pasiune, ci și o sursă de inspirație și echilibru.

Sfat pentru începătorii în arta fotografiei

Profită din plin de lumina naturală. Mai ales la început, asta te va ajuta să ai un extra-atuu.

Experimentează și joacă-te cu unghiurile și perspectivele.

Nu ezita să te apleci și să fotografiezi din unghiuri neobișnuite pentru a obține compoziții dinamice. Întoarce telefonul invers pentru a da o notă unică fotografiilor tale. Poate că unghiul din care faci poza va surprinde detalii neobișnuite.

Folosește la maxim setările telefonului sau ale aparatului de fotografiat.

Te vor ajuta să valorifici ceea ce ochiul și emoția ta vor să surprindă.

 

Aici sunt câteva fotografii pe care le-a realizat Ana:

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *