Descoperă tehnologiile și produsele gratuite de la Oracle

O prezentare oferită de Ciprian Onofreiciuc, la Dev Talks 2024

Scena Big Data & Cloud de la Dev Talks, eveniment la care Connections a fost Tech Area Partner, a găzduit o prezentare captivantă susținută de colegul nostru, Ciprian Onofreiciuc, Oracle Architect, cu un subiect de interes pentru toți cei implicați în dezvoltarea software-ului și arhitectura IT: „What’s free in Oracle? – Top 7 free technologies and products from Oracle”.

În cadrul prezentării sale, Ciprian a evidențiat șapte tehnologii și produse gratuite oferite de Oracle care revoluționează modul în care dezvoltatorii și companiile abordează peisajul tehnologic.

IATĂ TOP 7 TEHNOLOGII ȘI PRODUSE GRATUITE DE LA ORACLE:

 1. Oracle VM VirtualBox

Un instrument versatil, un software gratuit și open-source care permite utilizatorilor să ruleze mai multe sisteme de operare pe un singur computer, opțiune bună atât pentru uz personal, cât și profesional. Poate fi folosit pentru:

 • Dezvoltarea și testarea software-ului:Dezvoltatorii pot testa aplicațiile lor pe diferite sisteme de operare.
 • Administrarea sistemului:Profesioniștii IT pot simula medii de rețea pentru testarea configurațiilor.
 • Educație și instruire:Elevii pot învăța și exersa folosirea diferitelor sisteme de operare.
 • Suport pentru aplicații vechi:Rulați software mai vechi care poate să nu fie compatibil cu sistemele de operare mai noi.

Oracle VM este o soluție de virtualizare care satisface nevoile centrelor de date care caută o soluție performantă, scalabilă și fiabilă.

AVANTAJE:

Performanță și scalabilitate ridicate:

 • Suportă până la 384 de CPU-uri fizice și 6TB de memorie.
 • Suportă o gamă largă de sisteme de operare gazdă.

Fiabilitate și disponibilitate ridicată:

 • Migrarea sigură a VM-urilor live.
 • Migrarea live a VM-urilor de stocare.
 • Disponibilitate ridicată.

Management:

 • Implementare mai rapidă a software-ului cu șabloanele Oracle VM.
 • Suport pentru aparate virtuale: format OVF, format OVA.

 1. Oracle Linux: SO optimizat pentru produsele Oracle

O alegere excelentă pentru companiile care se bazează pe produse Oracle și doresc un sistem de operare sigur și fiabil.

Beneficii cheie:

 • Performanță optimizată:Funcționare lină a software-ului Oracle, inclusiv baze de date și aplicații enterprise.
 • Stabilitate și fiabilitate:Construit pe o bază solidă (Red Hat Enterprise Linux) și testat riguros pentru a asigura un sistem stabil și fiabil.
 • Securitate:Include funcții de securitate integrate și primește actualizări regulate pentru a vă menține sistemul protejat.
 • Cost-eficient:Gratuit de descărcat și utilizat, cu abonamente de suport opționale disponibile.

 1. Database Management Systems – Oracle Database 23ai Free vs. Oracle MySQL 8.4

Două opțiuni populare de Database Management Systems, fiecare cu propriile puncte forte și pe alocuri limitări. Alegerea celei mai potrivite pentru dumneavoastră depinde de nevoile specifice ale proiectului dumneavoastră.

Oracle Database 23ai Free este o versiune gratuită a Oracle Database, oferind o licență perpetuă cu anumite limitări de resurse. Este ideală pentru proiecte personale, învățare, testare și prototipuri.

Oracle MySQL 8.4 este o bază de date open-source populară, cunoscută pentru scalabilitatea, performanța și fiabilitatea sa. Este o alegere excelentă pentru medii de producție care necesită o gestionare eficientă a datelor la scară largă.

 1. Oracle SQL Developer vs. MySQL Workbench: Alegerea instrumentului potrivit pentru dezvoltarea și administrarea bazelor de date

Atât Oracle SQL Developer cât și MySQL Workbench sunt instrumente puternice pentru dezvoltarea și administrarea bazelor de date, dar fiecare are puncte forte diferite. Iată o comparație rapidă pentru a vă ajuta să alegeți instrumentul potrivit: Oracle SQL Developer, optimizat pentru baze de date Oracle, dar care poate lucra și cu alte baze de date relaționale (necesită conectori suplimentari) sau MySQL Workbench, conceput special pentru MySQL, dar poate gestiona și alte baze de date relaționale cu suport limitat.

 1. Instrumente Oracle pentru integrare: ORDS vs. GoldenGate Free

Atât Oracle ORDS cât și Oracle GoldenGate Free sunt instrumente gratuite oferite de Oracle pentru integrare, dar servesc scopuri diferite.

 • Alegeți ORDS dacă:
  • Aveți nevoie să expuneți rapid datele ca servicii web RESTful pentru aplicațiile dumneavoastră.
  • Baza dvs. de date are o dimensiune sub 20 GB.
 • Alegeți GoldenGate Free dacă:
  • Aveți nevoie să replicați datele în timp real între bazele de date Oracle sau MySQL.
  • Doriți toleranță la erori și sincronizare continuă a datelor.

 1. Oracle APEX

O platformă de dezvoltare low-code care permite construirea aplicațiilor web cu programare minimă. Este gratuită cu o licență Oracle Database și oferă avantaje precum:

 • Ușor de învățatși utilizat, chiar și fără experiență vastă în programare.
 • Dezvoltare rapidăa aplicațiilor pentru economie de timp și resurse.
 • Scalabilepentru a se adapta nevoilor afacerii dvs.
 • Securizatepentru a proteja datele.
 • Accesibile de pe dispozitive mobile.
 • Extensibileprin cod personalizat.
 • Comunitate activăde dezvoltatori pentru asistență.

 1. Serviciul Oracle Cloud Free Tier

Oracle Cloud Free Tier oferă utilizatorilor acces gratuit la o gamă variată de servicii cloud esențiale, incluzând mașini virtuale bazate pe AMD și Arm, soluții de stocare block și object, și baze de date autonome. Aceste servicii gratuite sunt disponibile pentru o perioadă nelimitată de timp, permițând utilizatorilor să experimenteze și să utilizeze tehnologiile Oracle fără costuri inițiale.

Astfel, tehnologiile și produsele gratuite de la Oracle nu sunt doar o colecție de instrumente, ci mai degrabă izvor de oportunități pentru cei pasionați de inovație în domeniul tehnologic. De la soluții de virtualizare și gestionare a bazelor de date până la platforme de dezvoltare low-code și servicii cloud, Oracle aduce accesibilizarea și performanța în centrul atenției. Pentru a explora mai departe acest univers de posibilități, vă invităm să accesați linkurile de mai sus și să vă aventurați în lumea tehnologiilor Oracle.

Virtualization

Operating Systems

Database Management System

TOOLS FOR DATABASE DEVELOPMENT AND ADMINISTRATION

TOOLS FOR INTEGRATION

Application Framework

Cloud

Free, dar cu beneficii importante

Aceste soluții gratuite vin cu numeroase avantaje esențiale:

 • Economii: Utilizarea acestor produse gratuite poate aduce economii semnificative, eliminând cheltuielile legate de licențe sau alte costuri asociate.
 • Flexibilitate: Produsele gratuite permit o adoptare și utilizare flexibilă, oferind companiilor posibilitatea de a testa și implementa soluții fără constrângeri financiare majore.
 • Comunitate: Multe dintre aceste soluții gratuite sunt susținute de comunități mari, care oferă suport, actualizări și inovații continue.
 • Transparență și securitate: Majoritatea produselor gratuite, în special cele open source, oferă o transparență completă a codului, permițând audituri de securitate și personalizări.
 • Evitarea dependenței de furnizor: Utilizarea acestor soluții gratuite poate preveni blocarea într-un ecosistem specific al unui furnizor, oferind libertatea de a schimba soluțiile în funcție de necesități.
 • Suport: Deși variază, produsele gratuite beneficiază în general de suport din partea comunității sau a furnizorului, oferind un nivel minim de asistență și ghidare.

Ciprian a subliniat, de asemenea, diferențele esențiale între termeni precum „gratuit”, „fără costuri de licență” și „freeware” în industria software-ului, evidențiind că înțelegerea acestora este esențială pentru a lua decizii informate.

 • Gratuit (Free of Cost): Software-ul etichetat ca „gratuit” nu necesită plată pentru utilizare, ceea ce poate reduce semnificativ cheltuielile.
 • Cost zero pentru licență (Zero License Cost): Software-ul fără cost pentru licență nu necesită o taxă de licență, dar pot exista alte costuri, cum ar fi suportul sau funcțiile premium.
 • Freeware: Software-ul distribuit gratuit, dar cu licențiere proprietară. Utilizarea este gratuită, dar pot exista restricții privind modificarea, redistribuirea sau utilizarea comercială.
 • Open Source vs. Freeware: software-ul open source poate fi gratuit, dar oferă libertăți diferite față de freeware, inclusiv modificarea și redistribuirea.

Ciprian Onofreiciuc: un expert în tehnologiile Oracle

Ciprian Onofreiciuc, Oracle Architect, și-a construit o carieră impresionantă în domeniul tehnologiei, acumulând douăzeci de ani de experiență în dezvoltarea software, managementul proiectelor, arhitectura IT și operațiuni de servicii. Prin expertiza sa vastă și pasiunea pentru inovație, Ciprian a devenit un punct de referință în industrie, aducând contribuții semnificative la evoluția tehnologică și dezvoltarea comunității profesionale.

Mai multe despre subiect?

Ne bucurăm că v-au fost utile informațiile de mai sus și v-au ajutat să descoperiți noi oportunități de utilizare în munca voastră.

Dacǎ aveți nevoie de suport pentru a explora în profunzime vreuna dintre resurse, pentru a da consistențǎ ideilor pe care le aveți, vă invităm să completați formularul de mai jos, iar unul dintre specialiștii din echipa lui Ciprian vǎ va ajuta sǎ transformați intenția în acțiune concretǎ:

  A specialist from our team will contact you as soon as possible to arrange a detailed discussion and provide you with the necessary assistance.

  Thank you!

  This form uses Akismet to reduce spam. Learn how your data is processed.

   

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *