Că suntem o echipă cu pasiuni diverse, ați aflat deja. Astăzi, doi dintre colegii noștri, coechipieri la job, dar și pe mare, vorbesc despre provocările marinărești atunci când hobby-ul tău este sailingul.
Echipajul, mai important decât barca în sine
Dan Săndulescu este alături de Connections din 2016, iar când nu se ocupă de contractare și management de conturi, analizează licitațiile internaționale, căutând oportunități noi de proiecte. Pasiunea pentru sailing și-a descoperit-o de curând, anul trecut mai exact, când a fost invitat să participe la Corporate Regatta împreună cu echipa Connections și a intrat, astfel, pentru prima dată în contact cu navigarea pe mare cu ajutorul velelor.
Cum Dan este o persoană care iubește marea și practică deja mai multe sporturi acvatice, sailingul a fost ceva natural pentru el și l-a atras imediat. Așa că a început să se documenteze și să aprofundeze, prin cursuri și practică, tot ceea ce ține de acest sport.
„Am avut norocul să fac parte din două echipaje extraordinare: cel format din colegii Connections, alături de care am cucerit Corporate Regatta 2024, respectiv cel cu care am participat în competiții sportive, reușind să ne clasăm pe locul 2 în Cupa României și să câștigăm Campionatul Național ORC, clasa A2, toate cu același velier minunat, Nitro”, povestește Dan.
Revelații pe barcă
Mi-am dat seama de importanța echipajului, care este chiar mai important decât barca în sine, în practicarea sailingului. Fiecare membru trebuie să fie dedicat și implicat 100%, nu doar pentru a-și îndeplini sarcinile pe care le are, ci și pentru că este direct responsabil față de ceilalți membri ai echipajului, spune Dan.
Merită tot acest efort?
„Toate eforturile pălesc în fața bucuriilor și satisfacțiilor pe care le regăsești când ai ridicat ancora, ai ieșit în largul mării și tai valurile, unul după altul, cu velierul care se încordează în puterea vântului”, consideră el.
Sailingul – ACEA experiență
Claudiu Stăniloiu este om de HR de 18 ani, iar apropierea de oameni îi alimentează energia și dorința de a inova. Este mai tot timpul în căutare de noi metode și rezultate, și cam așa a început (și continuat) și relația lui cu sailingul.
După povești și glume între prieteni, debutul oficial în acest sport l-a făcut în 2023, când a zis: „Hai să mergem la o Regatta. E frumos, e în echipă, e marea, e liniștea pe care ți-o oferă”, își amintește el.
Cum a fost? „A fost ACEA experiență wow pe care o ai și care te face să vrei din nou și să vrei mai mult. A venit cu un loc 4 – dezamăgitor pe moment, pentru că ai ratat podiumul la mustață, dar suficient de puternic încât să te motiveze ca la următoarea cursă să fii mai atent, să înveți teorie și să dai mai mult în practică”, povestește Claudiu.
Provocări marinărești: Cum e pe barcă?
„Pe barcă este ca într-un fast-food. Trebuie să înveți și să fii dispus să ocupi oricare dintre rolurile pe care le acoperă echipa. Primul rol „prestat” pe barcă? A fost acela de mastman (băiatul care ridică și coboară velele). Secundar, am fost și fotograf pe barcă (căci ridici velele și le cobori o singură dată 😊)”, spune Claudiu.
Cu timpul, au mai urmat și alte roluri și experiențe care, fără îndoială, au însemnat progres și l-au făcut să crească, căci a decis să continue cu acest subiect. În 2023, și-a finalizat cursurile pentru permisul de barcă (categoriile C, D și S), iar în 2024, împreună cu prietenii și colegii săi, a atins obiectivul cel mare: Locul 1 la Regatta Corporate.
„Sigur, totul e plin de provocări, iar cele mai importante, care nu țin de tine, sunt vremea schimbătoare și marea: acum e soare și marea e liniștită, iar în următoarea oră vântul poate crește ca intensitate și pot apărea valuri puternice. Și, vorba românului, ‘îți poate da cu panică’, însă am setat și următorul obiectiv: participarea în 2025 la Bosphorus Cup (Turcia)”, mărturisește el.
De ce sailing?
Pentru că mă relaxează să fac asta, spune Claudiu, iar peisajele pe care le surprinzi vizual au rolul lor. Dar și pentru că ai nevoie de energie (ca pentru orice sport), ai nevoie să inovezi (marea este imprevizibilă), ai nevoie să acumulezi experiență și trebuie să fii cât mai eficient pentru a ajunge pe podium, spune Claudiu. „Nu este un hobby căruia să îi aloci timp zilnic. Dar este un hobby pentru care, dacă vrei performanță, trebuie ‘să furi’ meserie. Și da, am de la cine învăța, am pe cine întreba”.
Sfaturi de la Claudiu & Dan pentru viitorii practicanți
CLAUDIU
„Nu spune nu înainte de a testa ceva. Documentează-te, experimentează și aplică ceea ce dă rezultate și îți aduce satisfacții.”
DAN
„Dacă iubești marea și vrei să stăpânești vântul, încearcă sailing, vei fi mulțumit pe deplin.”